PAZI INFO!
Infomanka / GRUV AVENIJA / Video spotovi inspirisani video igrama

Video spotovi inspirisani video igrama

Nedavno je u Beogradu nastupila Bebetta, DJ i producentkinja iz Nemačke sa veoma specifičnim šarenolikim i optimističnim muzičkim i modnim stilom. Najveću pažnju privukao mi je njen spot za pesmu Uppercut, zbog toga što je zamišljen kao video igra u kojoj se lik sa slušalicama na ušima (inspirisan njome) bori protiv apatije i negativnih društvenih pojava, sakupljajući pritom ploče, a sve sa ciljem da dođe do DJ pulta i žurke. U intervjuu koji mi je tada dala Bebetta je otkrila da ovaj video spot dobija epilog, odnosno zaista će postati video igra.

Potom sam se setila i spota za Californication i još nekih koji su inspirisani upravo video igrama.

Ikonika – Mr. Cake

Ikonika je neko ko svoju inspiraciju za stvaranje muzike najviše crpi upravo iz osmobitnog zvuka i zvučnih efekata (bleeps and bloops) karakterističnih za video igre. Poslušajte samo njen prvi album Contact, Love, Want, Have na kome svaka pesma predstavlja novi nivo u video igri. Mr. Cake sa njenog drugog albuma Aerotropolis je otišao i korak dalje – video spot za tu pesmu ima vizuale na koje su uticale video igre The Sims, Grand Theft Auto

NERD – Everyone Nose (All The Girls Standing In The Line For The Bathroom Remix)

Osmobitna slika, eksplozije u bojama duge, scene iz video igara Donkey Kong i Galaga … dovoljno sam rekla, pogledajte.

Björk – Hyperballad

Video za ovaj spot potpisuje filmski režiser Michel Gondry, poznat po filmovima Večni sjaj besprekornog uma i Zeleni stršljen. U video spotu vidimo dvodimenzionalne i trodimenzionalne slike prolaze preko lica i grudi Bjork, a u jednom momentu pikselizovana dvodimenzionalna verzija Bjork trči između pilona pre nego što skoči sa litice.

50 Cent – Heat

Na debitantskom albumu 50 Centa, Get Rich or Die Tryin’, našao se i singl Heat koji ima veoma zanimljiv spot koji podseća na pucačku video igru, čak se kroz instrumental i provlače zvuci pucnjeva. Ono što možda nije puno poznato je da spot za Heat ima političku konotaciju. Video počinje scenom u kojoj dva ortaka igraju video igru zvanu COINTELPRO III, nazvanu po istoimenom tajnom programu koji je sprovodio FBI sa ciljem ometanja levičarskih političkih organizacija.

Fatima Al Qadiri – Vatican Vibes

Fatima Al Qadiri odrastala je nad mirnim plavim nebom Kuvajta sve do 1990. godine kada su iračke oružane snage napale zemlju. Mnogi stanovnici Kuvajta su pobegli, ali je Fatimina porodica ostala. Kako školovanje nije bilo moguće, Fatima je uglavnom vreme provodila igrajući video igre, pa se u čitavom njenom muzičkom opusu, koji žanrovski nije lako opisati, provlače elementi muzike iz video igara. Među njenim omiljenim video igrama bila je Desert Strike: Return To The Gulf – u kojoj je glavni negativac inspirisan Sadamom Huseinom. A pesma Vatican Vibes baš kao i spot najbolje opisuju njenu inspiraciju ovakvim video igrama.

Red Hot Chili Peppers – Californication

U spotu za Californication, Anthony, Flea, Chad i John pojavljuju se kao 3D likovi iz video igre. John Frusciante izbegava sajentologa u Holivudu, Chad Smith snowboarduje na Golden Gate mostu, Anthony Kiedis surfuje na leđima ajkule, a Flea krči sebi prolaz kroz šumu. Uprkos sličnostima sa video igrom GTA 3 i nagađanjima da je upravo ta igra inspirisala članove benda, spot za Californication izašao je dve godine ranije. Nek se jave oni koji su hteli da igraju video igru iz ovog spota 🙂

Lista se ovde ne završava. Slobodno u komentaru ostavite link ka svojim omiljenim muzičkim spotovima inspirisanim video igrama.

 

Check Also

Jazz Visions: Šta o džezu misle učesnici Beogradskog Džez Festivala

Beogradski Džez Festival, 33. po redu, biće održan od 26. do 30. oktobra u Domu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.