PAZI INFO!
Infomanka / TRIPLE BACKFLIP / Triple Backflip: Odvažnost, humanost i skromnost

Triple Backflip: Odvažnost, humanost i skromnost

Šta je triple backflip?

Trostruki salto unazad ili trostruki kolut unazad odnosno triple backflip je trik (figura) u ekstremnim, ali i nekim drugim, sportovima. Bez obzira na to u kom sportu se izvodi, triple backflip (ili bilo koji flip) je super teška, ali izuzetno atraktivna egzibicija koju prati onaj “WOW!” efekat.

Inspirisana jednim od mojih omiljenih trikova, odlučila sam da svake nedelje sa vama podelim po jedan Infomankin Triple Backflip odnosno tri stvari na koje sam naletela na društvenim mrežama i internetu, a koje su mi izmamile tu “wow” reakciju.  Budući da sam veliki fan ekstremnih sportova, vrlo je verovatno da će jedna od te tri stvari uvek biti vezana za adrenalinske ili avanturističke poduhvate, dok će ostale dve prosto biti nešto lepo, kreativno, inspirativno i poučno na šta sam naišla pretražujući world wide web.

U skladu sa tim, smatram da intro u (n)ovu rubriku treba da bude upravo triple backflip i to na motoru!

Prvi triple backflip u FMX istoriji

ODVAŽNOST – Dugo je ovaj trik bilo nemoguće uraditi na motoru, sve dok se Australijanac Džoš Šijan (Josh Sheehan) nije odvažio da proba i dokazao suprotno u maju 2015. godine. On je na motoru dostigao brzinu od 97km/h pre nego što se lansirao sa rampe visoke 11 metara koja je bila postavljena pod neverovatnim, gotovo vertikalnim uglom od 80 stpeni (rampa je pravljena specijalno za taj skok). A kada se jednom našao u vazduhu zarotirao je svoj motor težak 90kg i uspeo da napravi tri pune rotacije pre nego što se uspešno prizemljio. Visina koju je dostigao je bila 24m. On je prvi i jedini čovek na svetu koji je uspeo da izvede ovaj trik na motoru. Šijan je jedan od najboljih FMX vozača na svetu koji je i pre ovog trika, koji je njegovo ime upisao u istoriju ekstremnih sportova, imao uspešnu karijeru koja i dalje traje.

Marija Kiri –  humanitarac i vozač ambulantnih kola

HUMANOST – Ovo baš i nije opis koji često možete da pročitate o Mariji Kiri (Marie Curie), ali je istinit. Ono što mi uglavnom znamo o njoj je da je bila fizičarka i hemičarka koja je zaslužna za pronalazak radijuma i polonijuma. Takođe je prva žena dobitnica Nobelove nagrade i ne samo to, ona je jedina osoba koja je dva puta dobila Nobelovu nagradu, za dve različite oblasti. Međutim, život ove naučnice je vredan divljenja u svakom mogućem smislu. Da li ste znali da je zahvaljujući Mariji Kiri tokom Prvog svetskog rata spaseno oko milion vojnika? Nisam ni ja znala do skoro. Tokom rata, Kiri je došla na ideju da se naprave mobilne rendgenske jedinice (Les Petites Curie) – odnosno vozila opremljena rendgenskim aparatima koja bi obilazila bolnice na otvorenom. I ne samo da je tu ideju sprovela u delo, već je i upravljala jednim takvim vozilom i zajedno sa svojom ćerkom Irenom, tada tek tinejdžerkom, pomagala ranjenicima. Fantastično, zar ne? Ovu zanimljivost pronašla sam na izuzetno poučnom blogu Brain Pickings, pa detaljnije o ovom poduhvatu Marije Kiri možete pročitati upravo u tom tekstu.

Šta je za tebe sreća?

SKROMNOST – Martin živi na ulici, ali ne smatra da je beskućnik. Srećnim ga čini čitanje knjiga, hranjenje golubova, Božić, dolazak proleća, leto, kišne i olujne noći… Više o njemu reći će vam ovaj kratki dokumentarac fotografa Donala Molonija (Donal Moloney). Prosto te natera da se zapitaš…

Ako vam se dopalo bacite komentar ili podelite sa prijateljima neku od ovih priča.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.