PAZI INFO!
Infomanka / FAZON / Starke slave 100. rođendan!

Starke slave 100. rođendan!

Convers All Stars ili starke, kako ih popularno zovemo, nastale su pre tačno 100 godina. U tradiciji dugoj jedan vek ovaj model patika ostao je gotovo potpuno identičan kada je dizajn u pitanju. Platneni (ili kožni) proštepani gornji deo, gumeni đon, gumeni deo na prstima, pertle i prišivač sa unutrašnje strane – prepoznatljivi su elementi ovih patika. A u eri u kojoj se izgled patika menja gotovo na godišnjem nivou, ostati pri istom dizajnu i pritom ne izgubiti na popularnosti već 100 godina je za apsolutno poštovanje. Converse All-Stars su jednostavno klasika pa je velika verovatnoća da i dok čitate ovaj tekst imate jedne na sebi.

Kompanija koja je proizvela starke zove se Converse Rubber Shoe Company, a da li znate kako su same patike dobile ime Converse All-Stars i ko je Čak Tejlor (Chuck Taylor) čije se ime nalazi na prišivaču na patikma? Evo odgovora na to pitanje kao i još neke zanimljivosti iz duge i interesantne istorije jednog od najpopularnijih brednova na svetu.

1. The Converse All-Stars proizvedene su 1917. godine kao patike za košarku. Ime The Converse All-Stars dobile su po kompanijskom košarkaškom timu koji ih je prvi i nosio.

2. Tom timu 1923. godine pridružio se američki košarkaš Čarls “Čak” Tejlor (Charles Chuck Taylor). Čak je držao košarkaške radionice u američkim srednjim školama i dok je mlade nade podučavao osnovama košarke ujedno je i prodavao starke. Upravo on je zaslužan za brojna poboljšanja na patikama, među kojima je i prišivač koji štiti zglob, a na kome se nalazi upravo njegovo ime.

3. Convers All-Stars su bile patike koje je nosio košarkaškim tim SAD na Olimpijskim igrama 1936. godine u Berlinu – a te godine košarka je zvanično postala olimpijski sport. Upravo u starkama je taj tim osvojio svoju prvu od sedam uzastopnih zlatnih medalja na Olimpijskim igrama.

4. Par “starki” sa zvezdicama i prugama inspirisan američkom zastavom, koji je napravljen za 75. godišnjicu ovih patika čuva se u Smitsonijanu.

5. 550 miliona pari starki proizvedno je 1997. godine!

6. The Rolling Stones su odabrali baš ove patike kao zvaničnu obuću svoje Steel Wheels turneje 1989. godine.

7. Sve starke napravljene pre Drugog svetskog rata imale su crne pertle, crni đon i crni gumeni deo na prstima.

8. Dve rupice na unutrašnjem delu patika dodate su 1932. godine kao sistem za ventilaciju, kako bi sprečile znojenje nogu.

9. Navodno se jedan par Converse All-Stars patika proda na svake 43 sekunde negde u svetu.

10. U čast jednog veka postojanja, komapnija Converse izbacila je specijalna izdanja ovih patika u crnoj, crvenoj, beloj i mornarsko plavoj boji, starke inspirisane ameirčkom zastavom i bele bejzbol starke.

FUN FACT PLUS: Čak Tejlor nikada nije igrao za NBA i možda nikada nije dostigao slavu košarkaških zvezda, ali je za košarku imao veliki značaj (baš kao i za patike). Upravo on je napravio košarkašku loptu koja nije imala šavove.

Check Also

Original Deisel? Ovako izgleda kada se Diesel našali na svoj račun

Gotovo da ne postoji modni brend koji se nije susreo sa problemom falš garderobe. Italijanski …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.