PAZI INFO!
Infomanka / GRUV AVENIJA / Šest bezobrazno skupih vinila

Šest bezobrazno skupih vinila

Iako smo svi pomislili da je gramofonskim pločama odzvonilo i da je digitalna muzika zauvek preuzela tron – vinili se vraćaju! U poslednjih nekoliko godina zabeležen je porast prodaje vinila u svetu. Da kolekcionarski vinili mogu dostići basnoslovne cifre najbolje govori primer kontroverznog preduzetnika Martina Škerlija koji je za unikatno vinil izdanje albuma Once Upon A Time In Shaolin grupe Wu-Tang Clan izdvojio dva miliona dolara. Prošle godine Ringo Star je prodao kopiju Whtie Albuma Beatlesa za 800.000 dolara.

Pogledajte listu šest vinila koji se ne mogu tako lako naći na tržištu i čija je cena danas bezobrazno visoka.

Naziv ploče: Erotica
Izvođač: Madona
Cena: €2,932/$3,079
Zanimljivost: Na ploči se nalazi slika Madone koja sisa nožni palace i vinil je brzinom munje povučen iz prodaja čim se pojavio 1992. godine. Pretpostavljalo se da bi ta fotka mogla biti uvredljiva za Saru Ferguson tadašnju vojvotkinju od Jorka.

Naziv ploče: Spirit In The Night
Izvođač: Brus Springstin
Cena: €4,774/$5,015
Zanimljivost: Verovali ili ne originalno prvo izdanje drugog singla Brusa Springstina nikada nije prodato na Discogsu, a ako je sudeći prema tom sajtu, samo dve osobe na celom svetu poseduju po jedan primerak ovog izdanja – onda vam je jasno zašto vredi puno.

Naziv ploče: Bohemian Rhapsody
Izvođač: Queen
Cena: €5,865/$6,160
Zanimljivost: Limitirano vinil izdanje velikog hita grupe Queen bilo je korišćeno kao pozovnica za jedan događaj koji je organizovala jedna vinil etiketa. Uz tu ploču išlo je još par “poklončića” – šibice, hemijska, karta i još po nešto…

Naziv ploče: God Save The Queen
Izvođač: Sex Pistols
Cena: €11,724/$12,317
Zanimljivost: Pistolsi su ovu kontroverznu himnu posvetili engleskoj kraljici i to baš kada je ona proslavljala srebrni jubilej. Upravo zbog toga je izdavačka kuća A & M vrlo brzo povukla ovaj vinil iz prodaje zbog čega se originalno izdanje može naći po nešto jeftinijoj ceni nego ova koja je navedena gore. Međutim, Malkolm Meklaren ne bi bio Malkolm Meklaren da ubrzo nakon što je vinil povučen nije uspeo da uz pomoć drugih izdavačkih kuća napravi acetat te ploče čije je originalno pakovanje braon papirna kesa i koje košta skoro 12.000 dolara.

Naziv ploče: Street Fighting Man
Izvođač: Rolling Stones
Cena: €16,231/$17,058
Zanimljivost: Omot za ovo vinil izdanje Rolling Stonesa iz 1968 godine prikazivao je slike policajaca kako se grubo odnose prema učesnicima Demokratske nacionalne konvencije koja je te godine održana u Čikagu. Izdavačka kuća je vrlo brzo povukla taj omot iz prodaje.

Naziv ploče: Love Me Do
Izvođač: The Beatles
Cena: €94,321/$99,158
Zanimljivost: Za novac koji biste morali da izdvojite za acetat debi singla Beatlesa Love Me Do, mogli biste da kupite nekoliko jeftinijih automobila. Demo kopije ove ploče na kojima je Mekartnijevo ime ispisano McArtney (umesto McCartney) mogu se naći po daleko jefitnijoj i “pristupačnijoj” ceni od 5.000 do 12.000 funti.

Inače, Record Store Day se širom sveta obeležava 22. aprila, a ni Beograd nije izuzetak. Pogledajte kakav program vas očekuje tog dana u Čumićevom sokačetu.

Check Also

Zardonic

Zardonic: Fuzija metala i elektronike stvara energiju koja pobeđuje negativnost

Žurka je nažalost odložena, ali možete pročitati intervju 🙂 Pravo ime mu je Federico Agreda …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.