PAZI INFO!
Infomanka / ART KORIDOR / Resonate 2017: Pet dešavanja koje ne treba da propustite

Resonate 2017: Pet dešavanja koje ne treba da propustite

Šesti po redu Resonate festival održaće se od 19. do 22. aprila u Beogradu, a tokom ta četiri dana dešavaće se dnevni – CONFERENCE program i noćni – MUSIC program.

Resonate je platforma za povezivanje, ramzenu znanja i edukaciju, koja spaja vrhunske umetnike i istraživače u bavljenju pozicijom tehnologije u umetnosti i kulturi. Umetnici, predavači i muzičari koji dolaze na Resonate predstavljaju vrhunac savremene kreativne industrije u svetu. Ono što ga čini posebnim ove godine je činjenica da će zahvaljujući evropskom projektu WEAREEUROPE, čiji je Resonate deo od prošle godine, biti partnere sa čuvenim Sonar festivalom iz Barselone, kao i nemačkim festivalom Co/Pop iz Kelna.

Iako tradicionalno Resonate ima interesantan dnevni i noćni program (detaljnije pogledajte na linkovima na dnu teksta), iz bogatog sadržaja izdvojila sam svojih pet favorita na ovogodišnjem festivalu.

Dešavanje: Predavanje Nikolasa Sasona
Datum: 19. april
Vreme: 16h
Mesto: Jugoslovneska Kinoteka

Nikolas Sason je umetnik koji koristi rane kompjuterske tehnike generisanja slike da bi prikazao svoje poglede na arhitekturu, pejzaže i prirodne sile. Sason pretvara ideje materijalnosti i nematerijalnosti u digitalne animacije, instalacije, printove i skulpture. Njegov rad istražuje misaone dimenzije koje mogu biti projektovane na prostor ekrana i kako digitalna slika može izraziti dimenzije fizičke stvarnosti. Dok je većina njegovih dela objavljena online, Sason istovremeno svoju praksu utemeljenu na webu plasira preko različitih medija. Njegovo vizuelno istraživanje ga često vodi u interdisciplinarne projekte na polju arhitekture, elektronske muzike, tekstila, umetnosti.

 

Dešavanje: Normals – Augmented Reality moda (radionica i predavanje)
Datum: Od 17. do 19. aprila
Vreme: 10-18h
Mesto: KC Grad

Radovi kolektiva Normals nalaze se između dizajna i fikcije. Pričaće o tome koliko jAugmented Reality utiče na našu stvarnost. Šta ako će naša odeća moći da menja boju ili oblik? Šta će to govoriti o nama? Prototip je razvijen, za sada samo za izložbene potrebe, gde pojedinac može upotrebiti besplatnu iOS aplikaciju da bi iskusio šta će njegova online razmena generisati kao varijablu jednog komada odeće. Suštinski, aplikacija beleži korisnikove aktivnosti na društvenim mrežama i traga za specifičnim rečima da bi ustanovila pravila u različitim psiho – socijalnim kategorijama. Ovo semantičko istraživanje se potom primenjuje na model u 3D-u koji se prati u realnom vremenu preko kamere mobilnog uređaja i na njegov odevni komad. Na primer: što više neko koristi uzvičnika u svojoj komunikaciji na društvenim mrežama, to će mu ramena na 3D odeći rasti. Predavanje će biti održano u četvrtak 20. Aprila od 16h u Jugoslovenskoj kinoteci.

Dešavanje: Bogomir Doringer – I Dance Alone
Datum: 21. april
Mesto: Jugoslovenska kinoteka

Bogomir Doringer će na Resonate festival predstaviti svoj novi projekat I Dance Alone na kome radi od 2014. Godine. U pitanju je istraživački projekat, u kome istražuje fenomen klabinga iz ptičije perspektive. Posmatranje individualne koreografije kao ogledala sociološko – političke okoline i promena. Za potrebe ovog projekta, Doringer će snimati poslednji dan festivala Resonate, koji se bude dešavao u klubu Drugstore.

Dešavanje: Izložba EOAN by Florence To
Datum: 19. april
Vreme: 18.30h
Mesto: Galerija Pro3or

EOAN je interaktivna instalacija koja istražuje vezu između zvuka, svetlosti i prirodne rezonance prostora. Instalacija se sastoji od optičkih panela i aluminijumskih cevi koji stvaraju ritmičku refleksiju koje stvaraju prostornu zvučnu rezonancu koja utiče na našu percepciju prostora. Autorka projekta je umetnica i dizajnerka iz Roterdama – Florence To.

Dešavanje: Predavanje – Dimitri Hegemann
Datum: 22. april
Vreme: 16h
Mesto: Jugoslovenska kinoteka

Dimitri Hegemann – možda najpoznatiji kao jedan od osnivača legendarnog techno kluba Tresor koji se nalazio između dva ozloglašena zida u Berlinu. A upravo u Tresoru je rođen berlinski techno – jedan od najvećih svetskih pokreta. Pre Tresora imao je acid house klub UFO. A nakon što je Tresor zatvoren, u martu 2007. godine Hegemann je pronašao novi dom za svoj klub – napuštenu elektranu usred Berlina koju je nazvao Krafwerk Berlin. Sebe smatra kulturnim aktivistom i prostornim pionirom čiji je cilj da industrijske ruine pretvori u prostore namenjene kulturi jer samo umetnost može spasiti gradove da ne nestanu u besmislu.

Pogledajte kompletan program Resonate By Day 

Pogledajte kompletan program Resonate By Night

Više informacija na www.resonate.io

Check Also

The Rise of Graffiti Writing

Uspon grafita: Od Njujorka do Evrope

The Rise of Graffiti Writing je ime nove dokumentarne serije koju potpisuju Red Tower Films …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.