PAZI INFO!
Infomanka / Imam info / Nakon 4 decenije leta, svemirska sonda Voyager 2 ušla u međuzvezdani prostor

Nakon 4 decenije leta, svemirska sonda Voyager 2 ušla u međuzvezdani prostor

Voyager 2 / Photo: NASA - JPL

Svemirska sonda Voyager 2, lansirana davne 1977. godine, izašla je iz heliosfere i 5. decembra 2018. godine zvanično ušla u međuzvezdani prostor. Voyager 2 je putovao 41 godinu i stigao znatno dalje od predviđenih destinacija, što ga čini najdužom aktivnom NASA misijom u istoriji. Ova letelica pružila je neverovatna saznanja o planetama Sunčevog sistema i što je još zanimljivije još neko vreme će nastaviti da šalje podatke, tako da će naučnici konačno imati informacije o delu svemira između heliosfere i međuzvezdanog prostora.

Pozicija letelica Voyager 1 i Voyager 2 / Credit: NASA – JPL

U okviru programa Voyager, te 1977. godine lansirane su dve identične sonde – Voyager 1 i Voyager 2 sa ciljem da stignu do Jupitera i Saturna. Njihov životni vek trebao je da bude 5 godina, ali su obe sonde putovale znatno duže. Voyager 2 imao je nešto drugačiju putanju pa je nakon Jupitera do kog je stigao 1979. godine i Saturna (1981), došao i do Urana (1986) i Neptuna (1989) – što ga čini jedinom letelicom koja je stigla do najudaljenije planete Sunčevog sistema. Informacije koje su ove sonde dale naučnicima bile su od neverovatne pomoći u otkrivanju i razumevanju Sunčevog sistema. Inače, za Voyager 1 istorijski momenat ulaska u  međuzvezdani prostor desio se 2012. godine.

Voyager 2 ima dovoljno električnog napajanja koje će omogućiti njegovim insturmentima da nastave da šalju podatke na Zemlju još nekoliko godina, ali je “proces komunikacije” prilično dug. Letelica je sada udaljena 18 milijardi kilometara od naše planete, a informaciji, koja inače putuje brzinom svetlosti, treba 16.5 sati da stigne sa Voyagera 2 do Zemlje. Poređenja radi, svetlost od Sunca do Zemlje stigne za nekih osam minuta. Činjenica da sonde i dalje komuniciraju sa Zemljom je potpuno fascinantna imajući u vidu da su napravljene pre više od 40 godina kada je tehnologija bila znatno drugačija. Naučnica Voyager misije, Suzan Dod (Suzanne Dodd) kaže da današnji pametni telefoni imaju 200.000 puta veću memoriju od Voyager letelica. 

Oba Voyagera sadrže zlatne ploče na kojima su snimljeni zvuci Zemlje – slike, filmovi i poruke poslate sa namerom da predstave našu civilizaciju nekom obliku života u svemiru – ako na neki ikada naiđu. Budući da ove svemirske letelice mogu opstati milijardama godina, jednoga dana bi mogle biti jedini tragovi ljudske civilizacije.

Ako želite da saznate više o Voyager misiji bacite pogled na https://www.nasa.gov/voyager

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.