PAZI INFO!
Infomanka / DEKODIRANJE / MP3 je zvanično mrtav

MP3 je zvanično mrtav

Audio format koji je postao sinonim za digitalnu muziku još 90-ih godina, MP3 – zvanično je mrtav. Nemački Fraunhofer Institut za integrisane mreže, koji je tvorac tog formata, ukinuo je licencu za taj program, ali to naravno ne znači da će MP3 nestati zauvek, barem ne u skorije vreme, s obzirom na njegovu rasprostranjenost.

Inženjeri Franhofer Instituta su krajem 80-ih godina prošlog veka razvili MP3 format kao specifičan format koji omogućava lako prenošenje i skidanje muzike. Premda se zadržao sve ove godine, MP3 je u startu bio nesavršen i ne baš idealno rešenje. Inženjeri su radili s nepotpunim informacijama o tome kako naši mozgovi obrađuju zvučne podatke, pa je i sam MP3 radio na lažnim pretpostavkama o tome kako mi zapravo čujemo. On jeste poslužio svrsi i omogućio da se muzika lako i brzo skine i prenosi s obzirom na kompresovane podatke, međutim tehnologija je uznapredovala i u startu loš kvalitet MP3 zvuka vrlo brzo je postao zastareo. Uprkos svemu tome i dalje se koristi.

Ako je sudeći prema Fraunhofer Institutu, daleko savršeniji naslednik MP3 formata biće AAC – Advanced Audio Coding koji sadrži mnogo više zvučnih informacija i samim tim nudi bolji i kvalitetniji zvuk pri manjem bitrejtu.

 

Check Also

Jazz Visions: Šta o džezu misle učesnici Beogradskog Džez Festivala

Beogradski Džez Festival, 33. po redu, biće održan od 26. do 30. oktobra u Domu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.