PAZI INFO!
Infomanka / Imam info / Jubilej: 100 godina od prve gramofonske džez ploče

Jubilej: 100 godina od prve gramofonske džez ploče

U nedelju 26. februara biće tačno 100 godina od kako je objavljena prva ikada ploča sa džez zvukom. Grupa Original Dixieland Jass Band snimila je 26. februara 1917. godine dva kompozicije: Original Dixieland Jass Band (one step) i Livery Stable Blues koje su se našle na vinilu.

U susret ovom jubileju u beogradskoj Akademiji 28 će od 24. do 26. februara biti održan festival “Rođendan džeza”. U pitanju je manifestacija koja se održava 11 godinu zaredom u saradnji sa Beogradskim Dixieland Orkestrom.

“Rođendan džeza” će biti svečano otvoren u petak 24. februara u 19 časova, izložbom autentičnih  fotografija srpskih džez festivala, pod nazivom “Srbija na džezu”. U okviru muzičkog programa festivala koji će otvoriti eminentni srpski džez klavirista, Miloš Miša Krstić, istog dana od 22.30h, u Klubu Akademije 28 nastupiće Jovan Maljoković Balkan Salsa Bend sa ekskluzivnim gostom iz Rusije, džez saksofonistom Olegom Kireyevim.

Subota 25. februar, rezervisana je za koncert jednog od najinventivnijih i najperspektivnijih autorskih sastava sa ovih prostora, bend Fish in Oil, koji će nastupiti od 22.30h.

Centralna proslava ovogodišnjeg jubileja održaće se u pozorišnoj sali Akademije 28, u nedelju 26. februara u 20h, upravo na dan kad je izdata prva džez ploča pre punih 100 godina. Biće to pravi muzičko-scenski spektakl u izvođenju Beogradskog Diksilend Orkestra, jedine institucije tradicionalnog džeza na Balkanu, uz koje će nastupiti dvanaestočlani plesni ansambl, „The Dixie Dance Show”, gudački kvartet „Take 4″ i neki od eminentnih džez umetnika prestonice. Festival će zatvoriti beogradski sastav Hot Club of Belgrade, velikim klupskim koncertom u nedelju 26. februara od 22h.

Ulaz na festival i prateće programe biće kao i svake godine besplatan. Više informacija na Facebook eventu – JAZZ festival – 100. Rođendan JAZZA Akademije 28.

Check Also

Zardonic

Zardonic: Fuzija metala i elektronike stvara energiju koja pobeđuje negativnost

Žurka je nažalost odložena, ali možete pročitati intervju 🙂 Pravo ime mu je Federico Agreda …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.