PAZI INFO!
Infomanka / GRUV AVENIJA / Jazz Visions: Šta o džezu misle učesnici Beogradskog Džez Festivala

Jazz Visions: Šta o džezu misle učesnici Beogradskog Džez Festivala

Beogradski Džez Festival: Džez Vizije

Beogradski Džez Festival, 33. po redu, biće održan od 26. do 30. oktobra u Domu omladine Beograda (DOB) i Sava Centru. Ova manifestacija, kao i prethodnih godina, imaće dupli koncertni program i prateći program, a predstaviće nove tendencije u džezu. Tokom pet dana, pred publikom u Beogradu nastupiće preko 20 sastava iz celog sveta, kao i iz naše zemlje.

Imaćemo priliku da čujemo neke od najvažnijih džez muzičara današnjice, među kojima su saksofonista i kompozitor Džošua Redman, zatim Doni Mekaslin koji je radio u sastavima Dejvida Bouvija, tu je i supergrupa Young Philadelphians i drugi.

Tema ovogodišnjeg Beogradskog Džez Festivala su “Džez vizije” pa evo šta na tu temu imaju da kažu neki od umetnika koji će nastupiti.

Volfert Brederode

Wolfert Brederode Trio / Foto: Peter van Breukelen
Volfert Brederode Trio / Foto: Peter van Breukelen

 

“Verujem da će džez nastaviti da se razvija kao eklektična muzika, još više se spajajući sa drugim žanrovima. Takođe, mislim da interdisciplinarne saradnje mogu učiniti muziku još boljom.”

Wolfert Brederode Trio nastupiće 27. oktobra u DOB-u.

Kris Dejvis

Kris Dejvis / Foto: Mimi Chakarova
Kris Dejvis / Foto: Mimi Chakarova

 

“Kao umetnik, nadam se da ću nastaviti da istražujem u muzici, da ću svirati sa novim ljudima i učiti od svojih kolega iz benda. Uživam da povezujem muzičare iz različitih miljea i da otkrivam koje su to dodirne tačke koje nas sve spajaju. Volela bih da nastavim sa takvim saradnjama i saznam šta je sve na tom planu moguće ostvariti.”

Kris možete poslušati 27. oktobra u DOB-u.

Jakob Bro

Jakob Bro
Jakob Bro

 

“Kao što je Albert Ajler rekao, muzika je isceljujuća snaga Univerzuma… Verujem da je tako.”

Ovaj danski gitarista nastupa sa svojim triom 26. oktobra u DOB-u.

Jan Lundgren

Jan Lundgren / Foto: Slawek Przerwa
Jan Lundgren / Foto: Slawek Przerwa

 

“Džez ima ogroman potencijal kao jedna od najkreativnijih muzičkih formi. Uveren sam da će ovaj oblik umetnosti nastaviti da se razvija ne bežeći od svojih korena i tradicije. Smatram da je važno što smo istovremeno ponosni na tradiciju džeza, dugu preko 100 godina, ali i hrabri da prihvatimo nova stremljenja u razvoju ovog muzičkog pravca.”

Lundgren će zajendo sa Matijasom Svensonom i String kvartetom nastupiti 26. oktobra u DOB-u.

Dejan Ilijić, bend EYOT

Dejan Ilijić / Foto: Milenko Jovanović
Dejan Ilijić / Foto: Milenko Jovanović

 

“Džez doživljava renesansu i posle nekoliko decenija ponovo postaje muzika koja je interesantna i mlađim generacijama. Naravno, postoji ono suštinsko pitanje: šta je džez? Moje mišljenje je da je ekletičnost stilova sadašnjost i budućnost džeza. Brine me korporativna strana, velike evropske džez organizacije, asocijacije koje polako šematizuju scenu i daju joj oblik i okvire, a mnogi ljudi koji rukovode tim telima nemaju umetnički pogled na muziku, već se sve pretvara u biznis. Još uvek ima prostora da se te stvari izbegnu, i nadam se da će tako i biti, jer je muzici potrebno daleko slobodnije tržište i otvorenost da bi se razvijala.”

Eyot nastupa 26. oktobra u DOB-u.

Izjave umetnika preuzete su iz njihovih intervjua koje možete pročitati na sajtu www.domomladine.org, a kompletan program festival kao i druge informacije o ovoj manifestaciji možete naći na www.bjf.rs.

Check Also

Original Deisel? Ovako izgleda kada se Diesel našali na svoj račun

Gotovo da ne postoji modni brend koji se nije susreo sa problemom falš garderobe. Italijanski …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.