PAZI INFO!
Infomanka / VAN ZONE KOMFORA / Hard Enduro – nije za one sa slabim srcem!

Hard Enduro – nije za one sa slabim srcem!

Xross Challenge 2016 / Foto: Predrag Vučković

Šta je Hard Enduro?

Raj i pakao u jednom. Reč je sportu koji predstavlja najteži format offroad moto trka. Ovaj relativno mlad ekstremni sport iz godine u godinu sve je popularniji širom sveta, a jedan od razloga je i taj što se u njemu mogu takmičiti i profesionalci i amateri. Neke od najpoznatijih Hard Enduro trka u svetu su Red Bull Romaniacs, Hell’s Gate, Minas Rider, King of the Hill… Ni Srbija ne zaostaje za svetom, ove godine u maju održaće se četvrta Xross Challenge Hard Enduro trka na Tari koja će osim domaćih i regionalnih vozača, testirati sposobnosti i vozača iz samog vrha svetskog Hard Endura.

Xross trka 2016 / Foto: Bogdan Kosanović
Xross trka 2016 / Foto: Bogdan Kosanović

 

Kako izgleda trka?

Hard Enduro trke se obično sastoje iz Prologa – to je specijalni poligon sa preprekama gde vozači testiraju svoju spretnost i agilnost, a potom slede dani trke (jedan, dva, tri… pet, kako na kojoj trci) u kojima vozači na motorima prolaze određene offroad trase na kojima savladavaju prepreke kao što su kamenjari, nabujali potoci, ekstremne uzbrdice ili ekstremne nizbrdice i sve ono što divlja i surova priroda stavi pred njih. Oni ne znaju unapred kuda trase vode već dolaze ili bolje rečeno pronalaze kontrolne tačke na kojima dobijaju instrukcije kako da pronađu svaku sledeću. Taj izazov do krajnjih granica testira i vozače i njihove mašine – bukvalno.

Xross trka 2016 / Foto: Predrag Vučković
Xross trka 2016 / Foto: Predrag Vučković

 

Koliko je zapravo teško?

Pakleno je teško! Trase nisu preterano dugačke, ali trke nekada umeju da traju i po 12 sati jer su prepreke izuzetno teške. Guranje motora od preko 100 kilograma uzbrdo, kad ste već na izmaku svoje snage, je redovna pojava u ovom sportu, baš kao i to da motori proklizavaju ili lete preko glava vozača. Za ovaj sport morate biti fizički izuzetno jaki i izdržljivi.

Xross trka 2016 / Foto: Predrag Vučković
Xross trka 2016 / Foto: Predrag Vučković

 

Ne zaboravi, um caruje!

Da, fizička snaga i izdržljivost su bitni, ali vas neće nužno odvesti od starta do cilja na Hard Enduro trci. Za ovaj izazov moraš pre svega da poznaješ sebe i svoje granice, ali i da budeš mentalno jak da pomeriš sopstvene granice, a onda i da poznaješ prirodu kako bi pročitao šumu ili planinu i izabrao put. Na nekim preprekama mišići ti neće biti od pomoći, ali jak i oštar um koji šljaka i pod naletom adrenalina i te kako hoće!

Xross trka 2016 / Foto: Predrag Vučković
Xross trka 2016 / Foto: Predrag Vučković

 

Zbog čega takmičari to (sebi) rade?

Da bih mogla da odgovorim na ovo pitanje morate potpuno da razumete filozofiju i način razmišljanja nekoga ko se bavi ekstremnim sportovima. Ovde nije reč (samo) o adrenalinu.  Ovde je reč o prihvatanju i ispunjenju izazova, o savladavanju sebe i pomeranju sopstvenih granica. Ne dokazuješ se drugima, dokazuješ se sebi i iznova pronalaziš načine da savladaš sve prepreke. U suštini, ne vredi da pričam, jednom kada vidite te blatnjave osmehe nakon trke biće vam jasno. Drugi, jako bitan razlog je drugarstvo. Iako je Hard Enduro individualni sport i vozači se takmiče jedan protiv drugog, ovde se oni međusobno pomažu  – a toga nema ni u jednom drugom sportu. Ovakve trke su prilika da se svi zaljubljenici u Hard Enduro druže, ali i prilika da oni manje spretniji iz prve ruke čuju neke korisne savete od onih koji su profesionalci.

Xross trka 2016 / Foto: Mihai Stetcu
Xross trka 2016 / Foto: Mihai Stetcu

 

U Hard Enduru ni gledaoci nisu samo pasivni posmatrači

Baš kao što vozači jedan drugom priskaču u pomoć na Hard Enduro trkama postoje deonice na kojima je dozvoljeno da i publika pomaže. To ne znači da svako treba da potrči i proba da pomogne vozaču, to uglavnom rade oni koji se razumeju u sport ili su i sami vozači motora, jer oni najbolje znaju kako da pomognu u teškoj situaciji a da pritom ni sebe ne dovedu u opasnost. Osim toga, Hard Enduro ne možete posmatrati sa jednog mesta, morate i vi sami da tražite lokacije i čekate vozače da prođu. Kažem vam, super zabava u prirodi, a prateći motore upoznaćete delove planine koje regularno, turistički verovatno nikada ne biste obišli. U svoj toj jurnjavi i vama proradi adrenalin, a i spremite se da se ublatnjavite malo.

Zapamti datum četvrte Xross Challenge trke!

Od 26. do 28. maja surova planinska lepotica Tara još jednom će dočekati i izazvati Hard Enduro vozače. Da ja ne bih prepričavala kako je bilo prošle godine, najbolje da pogledate video. Tri vrhunska dana Hard Enduro vožnje čekaju vas ove godine. Biću tamo, prenosim vam utiske, ali najbolje je da se i sami pridružite Xross Challenge trci.

 

Check Also

Avalanche Risk City Jam - Novi Sad 2016 / Foto: HiiShii

FOTO GALERIJA: Avalanche Risk City Jam najbolji momenti

Avalanche Risk City Jam doneo je u petak uveče adrenalinski duh sa planine pravo na plato …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.