PAZI INFO!
Infomanka / ART KORIDOR / Future’s Past: Sven Markuard donosi svoj crno-beli svet u Beograd

Future’s Past: Sven Markuard donosi svoj crno-beli svet u Beograd

Ako ste probali da uđete ili ste ušli u berlinski tehno klub Berghajn onda vam je lice ovog čoveka sigurno poznato. U pitanju je Sven Markuard (Sven Marquardt) i on odlučuje da li ćete ući ili ne u taj, kako mnogi tvrde, najbolji tehno klub na svetu. Ali uloga glavnog čoveka na vratima Berghajna (od kada je klub otvoren) je njegov vikend posao, a ostalim danima u nedelji je fotograf.

Kada vidite tetovaže na licu, pirsinge, uglavnom dark autfit propraćen nakitom na kome dominiraju lobanje, Sven u najmanju ruku izgleda nesvakidašnje i zastrašujuće. Taj imidž je definitivno plus kada je u pitanju rad u Berghajnu, ali mu je zbog specifičnog vizuelnog identiteta jedno vreme bilo zabranjeno da se kreće centralnim delom istočnog Berlina zato što “nije bio u skladu sa standardima izgleda muškarca u socijalističkoj državi”.

Zašto vam sad sve ovo pričam? Sven Markuard biće gost Beograda u junu. Dolazi u okviru projekta Artist in Residnece koji organizuje KC Grad, a centralni događaj rezindenture je njegova izložba Future’s Past koja će biti otvorena 5. juna od 20 časova i upotpunjena pratećim programima. Kao i u okviru svih rezidentura, umetnik će inspirisan našim gradom stvarati tokom svog boravka.

Markuard ima bogatu umetničku karijeru koja je umnogome bila uslovljena društveno-političkom situacijom pre i posle pada Berlinskog zida. Rođen je 1962. godine, a svoju karijeru otpočinje ranih osamdesetih u Istočnom Berlinu, radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolfa Šafera prevashodno u modnoj fotografiji. Od 1986. godine kao samostalni fotograf publikuje svoj rad u mnogim poznatim nemačkim časopisima poput Das magazin, Der Sonntag, Neues Lieben, ali i izlaže samostalno i grupno. Bio je najmlađi fotograf Sybile modnog magazina, a zbog gore pomenute cenzure nikada nije mogao da se sretne sa urednicom magazina.

Njegove fotografije su crno-bele i u njegovom objektivu su uglavnom portreti ljudi. Izložba ‘Future’s Past’ reflektuje tri decenije njegovog rada, greyscale fotografije nabijene su simbolizmom kao i referencama iz istorije umetnosti koje nisu tako lako uočljive i zahtevaju pažljivo posmatranje. Sve je u jakom kontrastu pa otuda i odabir crno-bele tehnike koja taj kontrast pojačava: fotografije snimljene na dnevnom svetlu odaju uglavnom mračnu atmosferu i auru noćnih zbivanja. Impregniranje delova prošlosti u budućnost i sadašnjost predstavlja zajedničku nit u njegovom opusu koju će publika moći da isprati na izložbi sve do 17. juna.

Ako vam ovo nije bilo dovoljno, evo još nekih zanimljivosti o Markuardu. U 2014. godini udružio je snage sa brendom Hugo Boss za koji je dizajnirao limitiranu seriju majica. Zadužen je za vizuelni identitet Berghajnove etikete Ostgut Ton, a jedna od njegovih fotografija – portret starije žene, prodornog i intrigantnog pogleda, našao se na omotu albuma berlinskog tehno producent Lena Fakija.

Check Also

Original Deisel? Ovako izgleda kada se Diesel našali na svoj račun

Gotovo da ne postoji modni brend koji se nije susreo sa problemom falš garderobe. Italijanski …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.