PAZI INFO!
Infomanka / FAZON / Da li su Nike Zoom VaporFly Elite najbrže patike na svetu?

Da li su Nike Zoom VaporFly Elite najbrže patike na svetu?

Nike je predstavio revolucionarni model patika za trčanje koje će po svemu sudeći doprineti da se u maratonskim trkama ispišu nove stranice istorije. Trenutni svetski maratonski rekord iznosi dva sata, dva minuta i 57 sekundi. Nike želi da smanji to vreme na ispod dva sata i kako bi postigao taj cilj dizajnirao je specijalne patike – Nike Zoom VaporFly Elite.

Ono što ove patike razlikuje od ostalih trkačkih modela jeste specijalni dizajn i materijali od kojih su napravljene, a prste je ozbiljno umešala i nauka. U Nike “laboratoriji” u proteklih nekoliko godina vršena su ozbiljna eksperimentisanja i proučavanja anatomije ljudskog stopala. Svi rezultati eksperimentisanja i proučavanja preneti su na Nike Zoom VaporFly Elite. Ovaj model će po svemu sudeći biti usavršavan jer se neće naći u prodaji (barem ne za sada), što samo govori da Nike ne želi da se konkurencija dočepa “tajne” koju kriju ove patike.

Nike Zoom VaporFly Elite

Šta Nike Zoom VaporFly Elite imaju što druge patike nemaju?

Najveća inovacija je ZoomX đon koji je lakši i mekši iako je deblji nego đonovi na uobičajenim trkačkim patikama. Napred je debeo 21mm dok je na peti debljina 30mm, što znači da se od pete ka prstima patika spušta za čitavih 9mm. Ovaj deblji đon u sebi ima jednosmernu ploču od karbonskih vlakana koja se prilagođava svakom stopalu individualno. Zbog svega ovoga stopala se manje umaraju pri trčanju jer kompletan đon pruža veću udobnost, a da to pritom nije nauštrb brzine i ostalih performansi. Gornji deo patike urađen je usavršenom Flyknit tehnologijom koja je već poznata među Nike trkačkim modelima. Flyknit je specijalan način pletenja materijala od kog se pravi gornji deo patike zahvaljujući kome je obuća lakša, a pritom se ne gubi čvrstoća i podrška za nogu.

Gornji deo Nike Zoom VaporFly Elite patika napravljen je u svetlo plavoj Flyknit konstrukciji sa ogromnim Nike Swoosh znakom koji se širi čak i na đon. Ove patike neće biti u prodaji, već će ih nositi isključivo trkači koje sponzoriše ova kompanija, ali će Nike na tržište izbaciti tri modela inspirisana ovim patikama – Nike Zoom Vaporfly 4%, Zoom Fly and Zoom Pegasus 34 – koja će se naći u prodaji od juna.

Check Also

GaryVee 001 i 002: Ovo su patike koje su srušile K-SWISS sajt

Redovi ispred prodavnica i jagma za pojedinim modelima patika kada su u pitanju Nike i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.