PAZI INFO!
Infomanka / ART KORIDOR / Da li je stvarnost iluzija?

Da li je stvarnost iluzija?

Sećate li se kada je pre par godina ceo Internet čitavog dana raspravljao o tome da li je haljina belo-zlatna ili plavo-crna?

Ovih dana mnoge je zaintrigirala audio iluzija u filmu “Dunkirk” Kristofera Nolana, za koji je muziku radio genijalni Hans Zimer. Reč je Šepardovom tonu koji se često koristi u filmskoj muzici. Slušaocu se čini da odsvirani tonovi konstantno rastu ili opadaju – što stvara dramatičnost i tenziju –  a zapravo se samo ponavaljuju u krug.

Internet je pun optičkih iluzija koje nas teraju da se zapitamo šta zapravo vidimo. Ali je i stvaran svet takođe pun iluzija. Većini su možda samo mozgalica za ubijanje dokolice, ali iluzije su ozbiljna tema kojom se bave mnogi, od naučnika do umetnika.

Evo šta su o iluzijama rekli velikani…

“Stvarnost je iluzija, iako vrlo uporna ” – smatrao je Albert Ajnštajn jedan od najvećih svetskih umova.

“Nikada ne reci nikad, zato što su granice, baš kao i strahovi, samo iluzija” – reči su jednog od najboljih košarkaša svih vremena Majkla Džordana.

“Mislim da je sve što radim normalno, ne paranormalno već normalno. To što ja radim koristi moć uma da postigne sve ono što možemo da podnesemo” – kaže Dejvid Blejn jedan od najvećih iluzionista današnjice.

“Najveći neprijatelj znanja nije neznanje već iluzija znanja “ – upozorava Stiven Hoking jedan od najvećih genijalaca vremena u kome živimo.

“Ako je svet ono što jeste, odakle iluzija pojavnosti dolazi?” – pitao se Žan Bodrijar, jedan od najistakntijih filozofa.

A baš taj Bodrijarov citat uvodi nas u ovogodišnji Beograd svetlosti – Belgrade of Light čija su tema upravo iluzije. U pitanju je nedelja posvećena kulturi svetla koja će biti održana od 4. do 10. septembra u KC Grad. O tome kako će se oni poigrati iluzijama pogledajte ovde ili na www.belgradeoflight.com.

A dok čekamo Beograd svetlosti, čisto iz radoznalosti – koju pilulu biste uzeli – plavu ili crvenu?

Check Also

Jazz Visions: Šta o džezu misle učesnici Beogradskog Džez Festivala

Beogradski Džez Festival, 33. po redu, biće održan od 26. do 30. oktobra u Domu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.