PAZI INFO!
Infomanka / ART KORIDOR / 2036: Nexus Down – kratki film kao uvod u Blade Runner 2049

2036: Nexus Down – kratki film kao uvod u Blade Runner 2049

DISTOPIJA  – Najiščekivaniji film ove jeseni je Blade Runner 2049, nastavak kultnog ostvarenja iz 1982. godine.

Harison Ford se vraća kao Rik Dekard, a pored njega uloge u novom filmu tumače Rajan Gosling, Robin Rajt, Džerad Leto i drugi. Ako je sudeći po trejlerima – obećava. I dok ljubitelji ovog filma, među koje i sama spadam, nestrpljivo čekaju da vide šta se zbiva sa Rikom Dekardom (Harison Ford) i šta je naumio novi lovac na replikante (Rajan Gosling), reditelj Denis Vilnev (bacite pogled na njegove filmove Prisoners i Enemy, ako već niste) odlučio je da nas dodatno obraduje i pripremi za ono što sledi.

Radnja prvog filma smeštena je u 2019. godinu, dok se nastavak – kao što mu i naziv kaže – dešava u 2049. godini. Šta se dešavalo u proteklih 30 godina? Vilnev je angažovao troje autora koji su napravili kratke filmove koji govore o bitnim dešavanjima tokom te tri decenije – a sve to je svojevrstan uvod u Blade Runner 2049.

Pogledajte prvi – 2036: Nexus Down

Zanimljivo je da je autor ovog kratkog filma Luk Skot, sin čuvenog Ridlija Skota koji je režirao originalni Blade Runner. S obzirom da se premijera filma bliži, tokom septembra se očekuju i druga dva kratka filma.

Kad ste već tu, evo još nekih Blade Runner zanimljivosti…

Film je nastao po naučno-fantastičnoj knjizi “Sanjaju li androidi električne ovce” autora Filpa K. Dika. Strava je, pročitajte je.

Ovaj film je po mnogo čemu bio ispred svog vremena, a svojevrstan pečat dao mu je i soundtrack za koji je bio zadužen Vangelis. Taj soundtrack (ali i sam film) inspisao je mnoge muzičare koji su dali omaž filmu. Pisala sam o tome, pa ako ste propustili – evo kako je Blade Runner inspirisao elektronsku muziku.

Check Also

Happy cinema day: Ovim danima je bioskop jeftiniji

Ako kao i ja volite da idete u bioskop barem jednom mesečno, onda će vam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.